Said er kjøpmann i Jerusalem, men bor i Jeriko. I et flott hus med stort utendørs svømmebasseng. Ikke så dumt i et område 450 meter under havflaten med temperaturer rundt 40 grader på sommerstid. Etter å ha spist kveldsmåltid og tatt en dukkert i svømmebassenget, snublet han, falt mot en trapp og skadet låret. «Vi kjørte han til Hadassah University Hospital Mont Scorpus, lokalisert på en høyde nær det hebraiske universitetet,» skriver Demokratenes nestleder i Oslo, Jan Simonsen, i et reisebrev fra Israel.Han fortsetter:
«Det ga meg en anledning til å besøke et israelsk sykehus, et av de mest berømte og tradisjonsrike. Med godt sammenlikningsgrunnlag etter å ha blitt behandlet på fem norske sykehus og et rumensk, kunne jeg konstatere at sykehusene i Israel ved første øyekast ikke skiller seg nevneverdig ut fra de norske, men holder vesentlig høyere standard enn de rumenske.
Ved det rumenske sykehuset i Suceava, der jeg var innlagt noen dager for tre år siden, måtte fire pasienter på mitt rom dele tre senger med normal bredde. På Saids rom på Hadassah University Hospital var det tre senger til tre pasienter, greit adskilt slik at de ofte mange besøkende til en pasient i minst mulig grad skulle genere de andre pasientene. Det var toalett rett utenfor døren til rommet. Hver seng hadde en egen TV, men kun en og samme stasjon var skrudd på for alle TV-skjermene i hele bygningen, kunne jeg registrere da vi var på sykebesøk hos Said, som ventet på operasjon. Man ville vel unngå babelsk forvirring fra TV-skjermene.
På veggene i oppganger og utenfor heisene i de ulike etasjene hang sølvfargede innrammede plakater med informasjoner om hvem som hadde donert de ulike avdelingene til sykehuset. «Takk til Abraham Goldstein for å ha donert denne avdelingen». Det statlige israelske sykehuset var åpenbart ikke bygget opp bare av statlige midler.
For pasientene er behandlingen gratis. Også for Said, selv om han bor i Jeriko. Han har israelsk helseforsikring, slik alle palestinere som bor i Øst Jerusalem eller har tilknytning til Jerusalem har. For palestinerne er det en uunnværlig gode, som de risikerer å miste dersom det oppnås en fredsavtale som innebærer at Øst Jerusalem blir en del av en palestinsk stat, slik mange norske og internasjonale politikere jo ønsker.
Ut og inn av Hadassah University Hospital går både ortodokse jøder, sekulære jøder og palestinere. I mange år har Hadassah tilbudt helsetjenester til palestinerne som bor på Vestbredden og Gazastripen. I tillegg er sykehuset involvert i en rekke samarbeidsprogrammer med palestinske leger, sykehus og medisinsk personell. I over et århundre har dette sykehuset gitt behandling til alle, uavhengig av rase, religion eller kjønn. Folk fra alle landene i regionen kommer til dette sykehuset for å få hjelp. De blir behandlet sammen med pasienter fra Middelhavet, Europa, Sør-Amerika og USA. Mer enn en million mennesker blir behandlet årlig i over 120 poliklinikker og mer enn 70 avdelinger og spesialiserte enheter.
Noen avdelinger er de eneste anlegg av sitt slag i Jerusalem-området; og andre er unike i Israel. Den israelske regjeringen har utpekt Hadassah som et nasjonalt senter i en rekke medisinske spesialiteter.
Med sin nære beliggenhet til det hebraiske universitetet er Hadassah et universitetssykehus. Leger og forskere er aktivt engasjert i en rekke omfattende grunnleggende og kliniske forskningsprosjekter Mer enn halvparten av all sykehusforskning i Israel blir utført her. Hver avdeling omfatter en forskningsenheter og sykehus har mange tverrfaglige forskningssentre.
Som partner med det hebraiske universitetet i fem akademiske institusjoner dedikert til medisinske fag, er Hadassah University Medical Center kjent over hele verden for opplæring av fremragende leger, sykepleiere og helsepersonell. Samarbeidet med Hebrew University har produsert mange fremstående forskere som har beriket verden med sine funn. Siden 1960 har Hadassah trent over 700 studenter fra mer enn 90 land for en Master of Public Health.»